Glöm inte Mors Dag på söndag


Publicerat den 24 maj 2012 i kategorin Arkivet

På söndag är det dags att fira alla mödrar på Mors Dag. Precis som varje år sedan 1919 har man firat alla landets mödrar lite extra den sista söndagen i maj. Dagen firas runt om i världen, men datumen skiljer sig lite från land till land.

Den ursprungliga traditionen till att fira mors dag går tillbaka till antikens Grekland där man firade modersgudinnan Rhea med en vårfest varje år. Runt år 250 före Kristus började även romarna att fira sin modersgudinna Kybele med en egen dag. Dock dröjde det ända till 1600-talet tills alla världens mödrar fick bli firade. Mothering Day var någonting som uppkom i England och då inföll sista dagen i fastan. Man samlades då med familjen i kyrkan och bad till Jungfru Maria och efter det gav barnen gåvor till sin mamma. Detta kunde vara allt från en kaka eller blommor till ett smycke. Bodde man långt ifrån sin mamma kunde man få ledigt för att åka hem och fira henne.

Det firande som vi är vana vid idag uppkom dock så sent som 1905 i USA. Den som man brukar se som Mors Dags grundare är Anna M Jarvis. Hon var själv aldrig gift eller hade barn, men hade ett mycket starkt band till sin mamma. När hennes mor gick bort den 10 maj 1905 införde hon en hyllningsdag till sin mamma på årsdagen av hennes bortgång. Hon jobbade hårt för att försöka göra dagen till en officiell helgdag i hela landet. Hon motiverade det bland annat med hjälp av Guds Fjärde budord som lyder att man ska hedra sina föräldrar. 1914 fick hon till slut igenom sin idé och fem år senare kom traditionen till Sverige.

Hoppas att ni alla får ett trevligt Mors Dag-firande