Önskelista för bröllop

Själva dagen för bröllopet kommer att bli en speciell dag för er som brudpar och era inbjudna gäster oavsett om ni ordnar en stor fest, eller en mindre tillställning för de närmaste. Ofta är det ett av de få tillfällena i livet där alla vänner och släktingar samlas och firar tillsammans. Bröllopet är också den fest som har starkast tradition till att gästerna ska ge presenter. Det kan kännas lite osvenskt att önska sig saker i vuxen ålder, samt svårt att veta i vilken prisklass och kategorier det är kutym att önska sig bröllopspresenter i. Ingen fara, läs vår guide till att skapa den perfekta önskelistan till ditt bröllop! (När du sedan vill börja skapa din önskelista gör du det här.)

Önskelistan ska förenkla för bröllopsgästerna

Tänk att du själv ska besöka en väns bröllop. Visst kan det vara svårt att hitta på en bröllopspresent? I dag har de flesta personer redan allt de behöver. Det du hittar på kanske de redan har, inte vill ha eller passar inte deras design. Presentkort är alltid ett säkert kort men blir också opersonligt och kanske till fel butik? Det kan också vara jobbigt att fråga brudparet vad de önskar sig, eller att få svaret ”det viktiga är att du kommer”. Ett bröllop är som sagt starkt förknippat med bröllopspresenter.

Tänk därför på att önskelistan som du skapar ska vara ett verktyg för dina bröllopsgäster. Se till att ha många förslag på önskningar i olika prisklasser och kategorier. Du ska definitivt ha fler förslag än du har gäster inbjudna, gärna upp emot dubbelt så många.

Önskelistan – då och nu

En present ska vara en överraskning, så har det nog alltid varit och så kommer det nog alltid att förbli. En publik önskelista är ett perfekt sätt att inte veta från vem man kommer att få vad. Ibland lämnar listans önskningar spelrum som modell, färg, etc. för att ytterligare späda på överraskningsmomentet. Problemet med en publik önskelista blir dock att två personer kan köpa samma sak från listan. Förr löstes detta problem med att brudparet lämnade in en önskelista till en eller ett par butiker dit gästerna sedan fick gå för att handla. Detta skapade dock nya problem; långväga gäster fick naturligtvis problem, men även utbudet av möjliga presenter begränsades till butikens utbud. Många gav därför toastmastern eller annan utsedd person uppdraget att sköta listan. Denna person fick sedan lägga otaliga timmar på att svara i telefon, bevaka önskelistan etc. Nu för tiden är det dock så mycket enklare. Med en digital önskelista online kan dina bröllopsgäster själva bocka av vad de köpt, utan att du får reda på vem som köpt vad i förväg. Det blir också mycket lättare att specificera sina önskningar med butiker, länkar, beskrivningar etc.

Prisnivåer för presenter

Det är alltid svårt med prisnivåer för bröllopspresenter. Det är alltid bra att lägga upp önskemål i olika nivåer. Generellt brukar det vara ok för bröllopsgäster som inte tjänar så mycket (ex. studenter) att ge presenter av mindre värde. Men runt 500 kr är en normal nivå på en bröllopspresent, är man två som delar så kanske ett par hundra mer. Det är ganska vanligt att kompisgrupper och släktingar går ihop och köper något större. När du lägger in dina önskningar så börja med önskningar från ca 100 kr.

Vad kan ni önska er?

Förr var bröllopet förknippat med att brudparet flyttade ihop. Då bestod de flesta bröllopspresenter av saker till det nya bohaget. Nu för tiden har de flesta som gifter sig redan bott ihop ett tag, men traditionen med husgeråd håller i sig. Hotellpaket och spa-paket har länge varit brukliga bröllopspresenter, på senare år har även upplevelser blivit något att ge bort till de som redan har allt. Dessa är ofta lite dyrare men är perfekta för grupper som vill gå ihop och köpa en bröllopspresent tillsammans. Nedan listar vi några brukliga områden och tips på butiker som säljer dessa.

Husgeråd och kökstillbehör

Tänk till vilka köksmaskiner och kökstillbehör du saknar. Eller vad du redan har men skulle vilja ha något bättre av. Exempelvis lite finare porslin och bestick är kanske inget du går och köper bara så där. Ett bröllop är faktiskt ett perfekt tillfälle att ”byta upp sig” eller skaffa en finservis. Ytterligare en fördel är att lite finare porslin ofta säljs styckvis. Genom att ange i önskelistan hur många av varje du önskar dig kan de gäster som har en mindre budget ändå plocka ihop en present med flera delar. Andra exempel på vanliga husgeråd är köksknivar, köksassistenter, kastruller, lyxigare vinöppnare och skålar.

Vi rekommenderar butikerna Cervera, Bagaren&Kocken, Kitchentime, Peaceofhome.se och Lyckasmedmat.se.

Inredning

Fundera över vilka inredningsdetaljer du saknar i hemmet. På nätet finns mycket inspiration men tänk på att du här behöver vara mycket specifik om du ska få till det. Använd gärna direktlänkar till de produkter ni önskar er. Annars är risken att ni får inredning som inte alls passar ert hem eller smak. Här finns det otroligt många områden att önska sig saker kring. Allt från vedkorgar till fotogenlampor eller vägghyllor. Tänk dock på att inte önska er större möbler, bröllopsgästerna måste kunna bära presenterna.

Vi rekommenderar butikerna Peaceofhome.se, Designtorget, Granit, Northmans, och Lampgallerian.

Hemtextil

Bäddset, dukar, handdukar och soffkuddar är jättebra saker att önska sig i bröllopspresent. Här kan ni vara mer svävande som ”stora hotellkuddar” eller önska er mer specifika produkter genom att länka till precis det ni önskar er.

Vi rekommenderar butikerna Peaceofhome.se, Dunbutiken och Sova.

Upplevelser

Här gäller det att veta vilka upplevelser ni faktiskt vill göra tillsammans. Det finns allt från romantisk brunch till att hoppa fallskärm. Klassiska bröllopspresenter i denna kategori är spa-paket, champagneprovning och middag för två. I dag finns det flera aktörer som säljer färdiga presentkort till olika upplevelser. Fördelarna med dessa är att ni själva kan välja aktör och att det oftast går att byta upplevelse om det är något ni inte vill eller vågar göra.

Rekommenderade aktörer är Live It, Upplevelse.com och Greatdays.

Champagne

Champagne är en klassisk bröllopspresent som ni förmodligen kommer att få även om ni inte önskar er det. Just därför kan det vara bra att meddela om det är någon speciell sort ni tycker om bättre. Systembolaget har ju flera sorter inne men med lite framförhållning går det även att beställa online.

Rekommenderade butiker är Systembolaget.

Presentkort

Det är lätt att ge bort presentkort men på ett bröllop kan det ibland ses som lite opersonligt. Det kan också vara svårt för bröllopsgästen att veta till vilken butik han eller hon ska köpa. Om ni önskar er presentkort så gör det gärna med en förklaring som tex. ”Bidrag till vår bröllopsresa i form av presentkort hos Tui” eller ”Bidrag till vårt nya hem genom ett presentkort hos Cervera”.

Vad bör ni inte önska er?

Det går att önska sig mycket, men några saker bör ni ändå inte skriva i er önskelista.

  • Pengar – formulera er i så fall som ”Bidrag till…”, men ordet pengar bör inte stå med.
  • Saker som bara kommer ena parten till del, ni gifter er ändå tillsammans.
  • Uppenbart för dyra och exklusiva presenter.

När ska önskelistan skickas ut?

Önskelistan bör gå ut i samband med inbjudan till bröllopet. Många bygger idag en egen bröllopssida till bröllopet. Om ni gör er önskelista här på vår sajt får du en länk att dela till bröllopsgästerna. Antingen med en länk från er brölloppssida, Facebookgrupp eller per mail till gäster.

Lycka till med bröllopet önskar vi bakom Önskelista.se!

Varför önskelista.se?

1. Skapa och designa din önskelista.

2. Dela din önskelista med familj och vänner via sociala medier eller mail.

3. Dina vänner kan bocka av vad de köpt så att inte flera köper samma sak.