Önskelista för dop och namngivningsceremonier

Vid dop eller namngivningsceremonier är det brukligt att barnet får doppresenter av gästerna. Det är ni som föräldrar som väljer vad ert barn önskar sig. Det finns olika inriktningar, och gästerna kan ibland ha svårt att komma på vad barnet vill ha och behöva få lite vägledning över hur ni tänker. Därför är det bra att göra en önskelista som kan delas till gästerna (här skapar ni enkelt en önskelista).

En traditionell present till namngivning/dop ska kunna sparas livet ut. Men en doppresent behöver inte vara traditionell. Det kan lika gärna vara något barnet behöver sitt första år, som något som komma honom eller henne till del i en senare fas i livet. När ni skapar önskelistan kan det vara bra att varva traditionella med moderna önskningar, så att alla typer av gäster hittar något som passar dem.

Olika typer av doppresenter

Det finns ett par huvudspår när det kommer till val av doppresenter. Det är fritt fram att plocka önskningar från flera av dessa, eller hitta på något helt eget.

Personliga presenter

Nu för tiden är det enkelt att beställa personliga presenter på nätet. De som beställer kan gravera in namn och andra personliga data som exempelvis en bild eller födelsedetaljer. De personliga presenterna finns i allt ifrån glaskonst, till kuddfodral eller gosedjur. Om ni tycker det låter som en bra present, specificera gärna till era gäster vilken produkt som önskas och vad som ska stå på den.

Vi rekommenderar butiken och Medgravyr.se.

Leksaker och gosedjur

Leksaker och gosedjur går alltid hem som present till barn. Ni behöver inte bara önska er leksaker för en nyfödd, det går bra att önska er presenter för de första åren (var dock noga med att berätta om presenten inte är lämplig för nyfödda ur ett säkerhetsperspektiv!). Till ett dop får leksakerna gärna vara lite mer stabila än de billigaste varianterna. Det går också fint att önska sig leksaker med ett pedagogiskt syfte. Fundera över vilka leksaker ni själva skulle vilja att ert barn leker med och önska er dessa.

Vi rekommenderar butikerna doppresenter.se, Nalleriet.se, Babyland och Stor&Liten.

Böcker

Barnböcker går alltid hem på dop och namngivningsceremonier. Bokhandlarna brukar ha tips på bra och populära titlar för olika åldersspann. Har ni inte ännu skaffat en bok av typen ”Mitt första år” så är det en perfekt önskning till dopet.

Vi rekommenderar butikerna Adlibris och Bokus.

Silverskedar och smycken

Förr gav gudföräldrarna av tradition en silversked till den nyfödda. Det skulle ge en bra ekonomisk trygghet till barnet. Det är fortfarande vanligt med silverbestick och smycken som doppresenter, men nu för tiden handlar det mer om att presenterna är bestående än att de har ett ekonomiskt värde.

Vi rekommenderar butikerna Albrekts Guld, doppresenter.se, GuldFynd och Hallbergs Guld.

Bebisgrejer

Många Småbarnsföräldrar har alltid ett skriande behov av bebisgrejer till sina småttingar. Nappar och nappflaskor behövs alltid. Likaså kommer barnen behöva pipmuggar, plastbestick och haklappar när barnet väl börjar äta (vanligtvis runt 6 månader). Vill du skoja till dopgåvan så slå in fyra paket blöjor och slå in.

Vi rekommenderar butikerna Herobility och Babyland.

Pengar och sparande

Många föräldrar väljer att starta ett sparande till sina barn. Det finns flera olika alternativ men ett ”startbidrag” till barnets sparkonto är inte fel att ha med på önskelistan. Se gärna till att ni kan precisera för givarna vad det är för sparande och när ni tänker att barnet ska få tillgång till det.

Kläder och hemtextil

Som småbarnsföräldrar kommer ni att vara i ett ständigt behov av nya kläder till era snabbväxande barn. Önska er gärna barnkläder för de första åren. Specificera gärna plagg och ålder så att ni inte t.ex. får sju par mössor från olika gäster. Varva med bäddset, filtar m.m. Ett annat alternativ är att önska er ett presentkort.

Vi rekommenderar butikerna BabyBjörn och Babyland.

Varför önskelista.se?

1. Skapa och designa din önskelista.

2. Dela din önskelista med familj och vänner via sociala medier eller mail.

3. Dina vänner kan bocka av vad de köpt så att inte flera köper samma sak.