Valborgsfirande


Publicerat den 26 april 2012 i kategorin Arkivet

På måndag är det dags att fira Valborg och i och med det hälsa våren välkommen.

Traditionen att fira Valborg grundar sig i en hednisk högtid från Tyskland, men kopplas idag mer ihop med den heliga Valborg. Heliga Valborg var en abbedissa som åkte till Tyskland för att hjälpa till att kristna folket. Efter hennes död utvecklades en kult där häxtro och onda krafter spelade stor roll. Därifrån kom traditionen att tända bålar för att skydda sig mot häxor och andra väsen.

Att Heliga Valborg blev helgonförklarad just den 1 maj blev en naturlig koppling till det germanska vårfirandet som firades i månadsskiftet april/maj. Ur de kristnas ögon sågs detta firande som en häxförsamling och man trodde att under valborgsmässonatten så flög häxorna på sina kvastar för att göra ofog tillsammans med djävulen. Att tända eldar och föra oväsen var då ett sätt att skrämma bort häxorna.

Idag är dock för de flesta den främsta anledningen till att fira valborg att man välkomnar ljuset och våren tillbaka. Ofta brukar man träffas och umgås med vänner och familj och tillsammans gå och titta på majbrasor runt om i landet.

Vi på Önskelista.se hoppas att ni alla får ett trevligt valborgsfirande!