Kinesiska nyåret är nästa högtid


Publicerat den 13 januari 2012 i kategorin Arkivet

I större delen av världen är man redan inne på det nya året, medan andra inte har sagt adjö till 2011 ännu. Om ett par dagar, närmare bestämt måndagen den 23 januari, är det dags för Kina att fira nyår.

Kinas kalender ser ut som den gör då den är utformad efter hur månen och solen rör sig. Detta gör att deras nyårsfirande flyttas från år till år men alltid infaller mellan 21 januari och 21 februari. Nyårsfirandet är den största helgdagen i landet och innebär inte bara en början på ett nytt år, utan att vi även går mot ljusare tider. Därför brukar nyårsfirandet även kallas för vårfestivalen.

Under firandet firar man med raketer vid tolvslaget och på nyårsdagen brukar man umgås med vänner och familj. En tradition är att man i preent ger sina barn nyårspengar i ett rött kuvert. Vissa företag delar även ut en extra lön till sina anställda runt denna tid på året.

I Kina brukar man även tala om olika djur som ger namn åt åren, de så kallade  zodiakdjuren. Detta är ett fenomen som sträcker sig tillbaka till Buddhas tid. Sägen säger att tolv djur besökta Buddha på hans dödsbädd och som tack döpte han åren efter dessa djur. Man brukar också säga att folk som är födda vid ett visst djurs år har vissa personliga egenskaper. Man döper även åren efter de fem elementen eld, vatten, jord, trä och metall. Kombinerat med djuren blir det en period på 60 år innan man återkommer till samma namn för året.