Fira fars dag


Publicerat den 10 november 2011 i kategorin Arkivet

På söndag är det dags för fars dag som varje år firas den andra söndagen i november. Högtiden har funnits sedan mitten av 70-talet men blev uppmärksammad långt innan det.

Det var under början av 1900-talet mitt under ett mors-dag firande som det hela började. En liten flicka vid namn Sonora Smart Dodd började fundera på varför man bara firade mors dag och inte fars dag. Själv var hon uppvuxen endast med sin pappa då hennes mamma dött. Hon planerade därför tillsammans med sina syskon att fira sin pappa på hans födelsedag den 5 juni 1910. Dock fick firandet vänta till den tredje söndagen i juni. Många skrattade mest åt hennes försök att införa en ny tradition, men traditionen spred sig sakta men säkert vidare. År 1924 kom förslaget om att införa fars dag som en egen helgdag. Det kom dock att dröja ända till 1972 innan det faktiskt blev så.

Idag firas fars dag i flera länder världen över men dock inte på samma dag överallt. I Sverige firade man till en början dagen den tredje söndagen i juni, men man flyttade den sedan till andra söndagen i november för att den inte skulle ligga allt för nära mors dag.

Vi hoppas att du firar din pappa ordentligt och att du får en trevlig helg!

1 reaktion till “Fira fars dag”

Kommentarer inaktiverade.